Jun 26, 2019

In de huidige wereld zien we een groot gedeelte van elkaars leven in het openbaar. Zowel privé als zakelijk. We volgen elkaar op sociale media en zien hoe de ander leeft en hoe de ander haar bedrijf bouwt. Althans… we zien wat diegene wil laten zien. We leven in een wereld waar een enorme prestatiedrang heerst en waar we snoeihard, ongenuanceerd, online onze mening delen over alles.

We kijken op naar mensen die een succesvol bedrijf hebben, hard werken, verantwoord eten, veel geld verdienen, mooie reizen maken, bijzondere talenten ontwikkelen, in dikke huizen wonen, een verschil maken in de wereld…. Oh en daarnaast moet je ook nog mindful bezig blijven en enorm positief en ontspannen in het leven staan. Dat is nogal wat! We voelen de druk onszelf te bewijzen.

Je doet zo hard je best!

Perfectionisme gaat er van uit dat iets kapot is en gerepareerd moet worden. Het moet verbeterd, het is niet goed genoeg zoals het nu is.

We hebben hoge verwachtingen van onszelf. Daarnaast hebben we ouders, kinderen, familie en vrienden, die veel van ons verwachten. We doen doorlopend ons best om aan die verwachtingen te voldoen. Het nog beter te doen. Lukt dat niet… dan zijn we niet helemaal tevreden. We willen een betere moeder zijn, een leukere vriendin en een nog succesvoller bedrijf opbouwen.

Je doet je best een betere versie van jezelf te maken. Maar alle pogingen om jouw eigenwaarde te versterken mislukken op deze manier. Eigenlijk bevestig je steeds opnieuw je minderwaardigheid. Het is ontzettend vermoeiend als je constant iets ‘moet’ van jezelf. Helemaal wanneer we ons schuldig gaan voelen, als we naar ons idee gefaald hebben.

Daarom zeg ik vandaag tegen jou: ‘Stop ermee! Je hoeft jezelf niet te repareren of te verbeteren. Je bent goed zoals je bent. Het is niet nodig je tegenover wie dan ook te bewijzen. Je hebt lang genoeg gerend.’

Zullen we het eens anders gaan doen?

Ken je waarde!

Jouw eigenwaarde wordt niet bepaald door jouw prestaties. Het klinkt misschien zoetsappig maar het is zo. Je bent goed zoals je bent. Zelfs met jouw gekkigheden, tekortkomingen en beperkingen. Het is onnodig jezelf te verbeteren of te fiksen. Je bent niet afhankelijk van de bevestiging van anderen. Jouw eigenwaarde bepaal je zelf. Ik geloof persoonlijk dat je met precisie gemaakt bent door God. Dat er een plan voor jou is, een doel hier, een leven welke precies bij jou past.

Wanneer je beter ontdekt wie jij al bent, ga je een leuker leven hebben. Als je weet waar jij blij van wordt, waar jouw talenten liggen, waar je passie voor hebt, dan beweeg je die kant op in jouw leven. Dat geldt ook voor de andere kant. Ik beweeg weg van de dingen die mij niet liggen, van de dingen waar ik niet goed in ben, die mij teveel energie kosten. Ik hoef mezelf niet te verbeteren… ik wil leren hoe ik gemaakt ben en wat mijn waarde is.

Wees trouw aan jezelf!

Wanneer je gaat ontdekken hoe jij in elkaar steekt en hoe jij het prettigst leeft, komt er rust. Je hoeft jezelf niet te vergelijken, want jij bent niet te vergelijken. Onbewust vissen naar waardering en bevestiging heb jij niet nodig. Jezelf of jouw bedrijf vergelijken met anderen of grote voorbeelden, zijn niet meer belangrijk. Je laten inspireren is helemaal oké, maar jij gaat het doen op jouw manier. Vanuit jouw authenticiteit.

Enjoy your life! En #doeslief tegen jezelf!

Je hoeft jezelf niet te bewijzen, en hier is waarom.